Čištění trouby bez chemie

V minulém čísle jsme psali o čištění mikrovlnné trouby, některé postupy se dají použít i při čištění klasické trouby. Například čištění párou.

magazín Vařečka 01.10.2021 13:00 tipy triky, vařečka, čištění, trouba, Foto: Shutterstock
Čištění trouby.
Do ohnivzdorné nádoby napustíme vodu, přidáme citrónovou šťávu a necháme zahřát na 100 stupňů. Vodu necháme vypařit a potom dno i stěny utřít. Na čištění dna bez chemikálií existují dva způsoby – na vlhký hadřík nasypeme prášek do pečiva a položíme na znečištěné místo. Troubu zapneme na 50 stupňů a hadřík tam necháme, až nečistota povolí. Pokud vyschne, postříkáme ji vodou. Druhý způsob je posypat znečištěné místo centimetrovou vrstvou soli a nechat hodinu působit při 100 stupních. Potom otřít vlhkým hadrem. Všechny postupy se dají použít i na připálené místa na plechu a lze je opakovat.

Bylinky jako ozdoba

Pokud chcete, aby jídlo, které připravíte, bylo pastvou nejen pro chuťové, ale i zrakové buňky, ozdobte ho bylinkami. Nejlépe se k tomu hodí lístky petrželky nebo bazalky, případně překřížené byľky pažitky. Ještě lepší efekt dosáhnete, pokud petrželku nebo bazalku opražíte v horkém oleji. Jen je třeba být opatrný: tyto bylinky mají vysoký obsah vody, takže při ponoření do oleje mohou prskat.

pečení, máslo, váha
ČTĚTE AJ
Tipy, triky a nápady: Jak nahradit v cestě máslo
Rychlejší pečení drůbeže

Velkou drůbež, jako jsou větší kuřata, kachny, husy, nemluvě o krůt, je ideálně péct několik hodin při nízké teplotě. Optimální přes noc. Pokud však tuto možnost nemáte a potřebujete pečení urychlit, existuje jeden trik. Před pečením propíchněte drůbež v nejhrubších místech (prsa a stehna) kovovými jehlicemi. Ty přivedou teplo do středu pečeného masa a bude rychleji hotové.

Pause0% VolumeAd
Jak použít fenykl

Fenykl známe v podobě semínek, ale stále větší oblibu si získávají i bulvy. Mají výraznou kořeněnou chuť a vůni. Můžeme je použít do salátů, ale i tepelně upravit. Jsou citlivé na tlak, na otlačených místech snadno zhnědnou. Když se rozhodnete fenykl v kuchyni použít, je třeba jej nejprve podélně překrojit na polovinu a pak krájet „přes vlákna“, tedy přes kratší stranu. Pokud byste ho nakrájeli podélně, byl by vláknitý a tvrdý.

Zázvor nestrúhajte, krájejte

Zázvor patří k základním ingrediencím asijských kuchyní a také tomu nejobyčejnějšího jídlu dodá šmrnc. Stačí ho opražit spolu s česnekem na troše oleje. Před tepelnou úpravou se ho nedoporučuje strouhat, ale nadrobno nakrájet. Jinak by mohl zhořknout. Zázvor je vhodné přidávat do tučných jídel, protože podporuje trávení.

Get in Touch

Další články autora

Transplantace letos zachránily 98 životů. Které orgány se transplantují nejvíce?

Až 181 lidských životů se podařilo zachránit v minulém roce na Slovensku díky dárcovství a transplantaci orgánů, a to i přes náročné pandemické situaci,...

Od zánětu dásní až k mozkové příhodě

Bolest zubů nás ví pořádně potrápit, o prořezávání osmiček ani nemluvě. V dnešní době se o propojení mezi ústní dutinou a zbytkem těla intenzivně...

Máte nezdravý vztah k jídlu? Točí se vaše myšlenky neustále kolem toho, co sníte?

Několik dobrých tipů, abyste si k jídlu vybudovat zdravý vztah. Pravda 06.10.2021 10:30 žena, jídlo, stres, dilema, zdravá strava Foto: ShutterstockPočítání kalorií může negativně ovlivnit...

Reklama

Nejnovější články